Ακολουθεί, το πλήρες κείμενο (μέρος της οποίας αποτελεί η δημοσίευσή μου στην ηλεκτρονική εφημερίδα του ΕΑΠ OPEN2U Τεύχος Μάρτιος 2021)
Το ΕΑΠ, ο Ισπανόφωνος κόσμος και εγώ: Μία διαδρομή έξι χρόνων προς τη γνώση
Τελειώνοντας το Λύκειο, έπιασα αμέσως δουλειά, οπότε τα ενδιαφέροντά μου εστιάστηκαν κυρίως στην επαγγελματική μου κατάρτιση και εξέλιξη. Πάντα, όμως, ένιωθα την ανάγκη να βρεθώ κοντά στον Ισπανόφωνο κόσμο, αλλά τότε δεν υπήρχε το ΕΑΠ…
Η γνώση της Ισπανικής γλώσσας, η αγάπη για το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο, η ενθάρρυνση από το περιβάλλον μου, αλλά και η εσωτερική ανάγκη εκπλήρωσης του ονείρου των πανεπιστημιακών σπουδών, με ώθησαν να καταθέσω υποψηφιότητα στο πρόγραμμα «Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός» του ΕΑΠ. Το ταξίδι ξεκίνησε!
Κατά τη γνώμη μου, ο παράγοντας που κυρίως αποθαρρύνει κάποιους από το να ακολουθήσουν την επιλογή μου εγγραφής στο ΕΑΠ, είναι η ύπαρξη διδάκτρων. Συγκρίνοντας όμως τα δίδακτρα του ΕΑΠ με τα έξοδα προπαρασκευαστικών φροντιστηρίων, εξόδων διαβίωσης σε δωρεάν σπουδές συμβατικών πανεπιστημίων πόλεων, εκτός του τόπου διαμονής, θεωρώ ότι το ΕΑΠ είναι σαφώς πιο οικονομικό. Με την κατάκτηση του πτυχίου, αυξάνονται οι οικονομικές απολαβές, χάρη στους νέους επαγγελματικούς δρόμους που ανοίγονται, οπότε, σε σύντομο χρονικό διάστημα επιτυγχάνεται απόσβεση των διδάκτρων.
Το μεγαλύτερο προνόμιο του ΕΑΠ είναι η «εξ αποστάσεως» εκπαίδευση, όπου κανείς επιλέγει ο ίδιος την ταχύτητα σπουδών, μελετώντας από την άνεση του σπιτιού του,. Επέλεξα να περνώ 2 Θεματικές Ενότητες (ΘΕ) ανά έτος, για να μπορώ να είμαι συνεπής στην εργασία, το σπίτι και τον χρόνο μελέτης. Σε έξι χρόνια κατάφερα να περάσω επιτυχώς όλες τις εξετάσεις με την πρώτη δοκιμασία, πράγμα που σπάνια συμβαίνει στα συμβατικά πανεπιστήμια. Ακόμη και όπου ο βαθμός σε κάποια εργασία δεν αντιπροσώπευε τον κόπο και την προσπάθεια, δεν αποθαρρυνόμουν. Τουναντίον πείσμωνα, μαθαίνοντας από τις αποτυχίες μου. Οι Καθηγητές ήταν πάντα δίπλα μας, στις πέντε ετήσιες Ομαδικές Συμβουλευτικές Συναντήσεις (ΟΣΣ) ανά ΘΕ, με συμβουλές, επεξηγήσεις της ύλης και των επικείμενων εργασιών, με ανατροφοδοτήσεις και παροτρύνσεις, αλλά και τηλεφωνικά. Πολλές φορές υπήρχε χρονική πίεση και υπερπροσπάθεια, ιδιαίτερα στις περιόδους παράδοσης εργασιών και τις τελικές εξετάσεις. Χριστούγεννα και Πάσχα λειτουργούσαν ως χρόνοι για περισσότερη μελέτη και προετοιμασία των εξετάσεων της χρονιάς…
Στην αυτοδιδασκαλία ο μεγαλύτερος αντίπαλος είναι ο ίδιος σου ο εαυτός: καλείσαι να υπερβείς δυνάμεις και αντοχές. Όπλο σου, εκτός της αυτοπειθαρχίας, είναι οι αγαπητοί συνάδελφοι, που μοιράζεσαι καθημερινότητα, προβληματισμούς για την ύλη, επιστημονικά ερωτήματα, κάθε τι που χτίζει τον νέο σου κόσμο, στηρίζοντας αμέτρητες φορές ο ένας τον άλλον, ιδιαίτερα σε στιγμές κρίσης, με συναδελφική και ανθρώπινη αλληλεγγύη. Οι άλλοτε φοιτητικές σχέσεις μετεξελίσσονται σε πολύτιμες φιλίες ζωής!
Ανείπωτη ήταν η χαρά που ένιωσα όταν πληροφορήθηκα ότι πέρασα και την τελευταία ΘΕ επιτυχώς! Κατέκτησα πτυχίο με «λίαν καλώς», που με βοήθησε να εγγραφώ σε «εξ αποστάσεως» μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Ισπανία, καθώς, δυστυχώς, δεν υπάρχει ακόμη αντίστοιχο πρόγραμμα στο ΙΣΠ του ΕΑΠ. Απώτερος στόχος μου είναι η συνέχιση των σπουδών σε διδακτορικό επίπεδο στην αγαπημένη Σύγχρονη Λατινοαμερικάνικη Λογοτεχνία. Σημαντικός παράγοντας στην συνέχιση των σπουδών, υπήρξε η ενθάρρυνση των καθηγητών του ΙΣΠ και του Κοσμήτορα της Σχολής, που μου έδωσαν τη δυνατότητα να συμμετάσχω ως προπτυχιακή φοιτήτρια, σε ημερίδες και συνέδρια που διοργάνωσε το ΕΑΠ καταθέτοντας τρείς ερευνητικές εργασίες, με κριτές. Παρακολούθησα, με πολύ ενδιαφέρον, πλήθος εκδηλώσεων, σε θέματα γλώσσας, ιστορίας, πολιτισμού, λογοτεχνίας, που διοργανώθηκαν από το ΙΣΠ, τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του ΕΑΠ, μεταξύ άλλων το ετήσιο φεστιβάλ LEA, συνέδρια όπως Ecos y Resplandores Helenos en la Literatura Hispana κ.α. Ενθαρρύνθηκε επίσης η προσπάθεια μετάφρασης ποιημάτων στη σύγχρονη Ισπανική λογοτεχνία, γεγονός που με ενθουσίασε!
Η ζωή μου δεν είναι πλέον η ίδια: ενώ μέχρι πρότινος, υποστήριζα την Έρευνα ως διοικητική υπάλληλος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), μετά το πέρας των σπουδών μου στο ΕΑΠ, πλέον κατανοώ την Έρευνα «εκ των έσω» και πραγματοποιώ ήδη τις δικές μου επιστημονικές αναζητήσεις στο αγαπημένο αντικείμενο, τον Ισπανόφωνο κόσμο, συμμετέχοντας στην Μεγάλη Οικογένεια των Ισπανιστών, των φίλων και συνοδοιπόρων, σε αυτό το υπέροχο αλλά και αέναο ταξίδι, που άρχισε από το ΕΑΠ και συνεχίζεται…
Τόνια Κυριακουλάκου